Tårta med jordgubbs- och rabarbermousse
På midsommarafton fyller jag år och eftersom många har planer för midsommar så bjöd jag familjen på kalasfika idag i stället. Jag bjöd på hallonbiskvier och tårta med jordgubbsmousse och rabarbermousse, spacklad med vit chkladfluff. Det blev galet gott och somrigt! :)

Otroligt enkel tårtbotten
4st Ägg
2dl Socker
2dl Vetemjöl eller 1dl vetemjöl och 1dl potatismjöl
2tsk Bakpulver
2tsk Vaniljsocker eller citronsaft
1. Vispa ägg och socker fluffigt
2. Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret
3. Sikta ner mjölet och vänd ner tillsammans med citronsaften
4. Smöra en form som är 24cm i diameter
5. Häll smeten i formen
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30min, känn på den med en kniv så kakan inte är kladdig i mitten

Jordgubbsmousse
200g Frusna jordgubba
0,75dl Socker
2st Gelatinblad
2,5dl Vispgrädde
1. Lägg gelatinbladen i blöt (i ca 5min). Koka upp jordgubbarna och sockret och låt det puttra i några minuter
2. Mixa jordgubbartna till en slät blandning och tillsätt gelatinbladen. Låt svalna helt
3. Vispa grädden till den blir "toppig"
4. Blanda ner jordgubbsblandningen i grädden och ställ i kylen någon timma

Rabarbermousse
500g Rabarber (ca 4st stora)
1,25dl Socker
2dl Vispgrädde
2tsk Vaniljsocker
1. Häll rabarberna och sockret i en kastrull och värm till rabarberna löser upp sig. Låt svalna helt
2. Vispa grädden och vaniljsockret hårt
3. Blanda ihop rabarberna och grädden och ställ i kylen i någon timma

Vit chokladfluff
Eftersom jag skulle dekorera tårtan med fluffen så dubblade jag den vanliga satsen som räcker till ett lager i en tårta.
200g Vit choklad
6dl Vispgrädde
1. Smält försiktigt chokladen i grädden på låg värme på spisen, det får INTE koka! Låt svalna helt över natten
2. Vispa upp fluffen med elvisp

Montera tårtan
Jag monterar alltid tårtan dagen innan jag ska servera den för jag tycker den blir godare när den fått stå till sig och brödet har fått suga i sig av fukten i fyllningen.
1. Dela tårtbotten i tre delar. Lägg den tjockaste botten på ett fat
2. Spritsa en kant av vit chokladfluff runt kanten av bottnen för att hålla fyllningen på plats och spritsa eller klicka på ett av moussen
3. Lägg på den tunnaste bottnen och lägg på en kant med fluff och sedan den andra moussen inuti. Jag brukar lägga den fyllning som är mest fast i koncistensen längst ner för att minska risken att fyllningen trycks ut då nästa lager kommer på
4. Lägg på den sista tårtbotten och stryk till tårtan med fluffen som sticker ut från lagren. Täck tårtan med plast och låt den stå till sig över natten i kylen

Ett litet tips då du ska dekorera eller stryka upp tårtan: klipp ett bakplåtspapper i mindre bitar och placera tårtan på dem så de sticker ut och täcker tårtfatet. På så vis kommer du kunna klabba hur mycket du vill och sedan dra bort bakplåtspappret och så har du ändå ett rent tårtfat :)
Jag strök upp tårtan med den vita chokladflffen och spritsade rosor runt kanten med en rostyll och proppade tårtan med jordgubbar och hallon.

Jag fick rabarbermousse och vit chokladfrosting över så jag hällde upp moussen i shotglas och spritsade en chokladros ovanpå :)

Rabarbermoussen ger tårtan en härlig syrlighet till den söta jordgubbsmoussen och chokladfluffet.
